pirmdiena, 2015. gada 5. oktobris

Ātrie kredīti ar sliktu kredītvēsturi internetā

Kļūt par parādnieku var katrs, kas aizmirst savlaicīgi apmaksāt rēķinus, taču iekļūt parādnieku reģistrā nereti ir pat gandrīz tikpat viegli. Atliek aizmirst par rēķina apmaksu un kavēt parādsaistības vairākus mēnešus. Brīdī, kad parāda pamatsumma kopā ar procentiem pārsniedz noteiktu slieksni vai arī parāds netiek apmaksāts 30 dienas no norādītā gala termiņa var rasties nepatikšanas. Iekļūšana parādnieku reģistros var radīt problēmas saņemt aizdevumu, dabūt telefonu, automašīnu vai ledusskapi līzingā. Pat, ja līzings tiek piešķirt, tad uz klaji neizdevīgiem nosacījumiem - augstāki procenti, īsāks parāda atmaksas termiņš u.t.t. Viens no finanšu pakalpojumiem, kura saņemšana ar negatīvu kredītvēsturi ir apgrūtināta ir ātrais aizdevums. Latvijā kredīts ar sliktu kredītvēsturi ir pieejams, taču tā saņemšana netiek afišēta, jo problemātisko klientu piesaiste nav mazo aizdevēju galvenā prioritāte. Papildus tam, arī likumdošana nosaka, ka aizdevēji nevar reklamēt kredītus ar negatīvu kredītvēsturi. Tas gan nenozīmē, ka aizņemties ar sliktu kredīt vēsturi nav iespējams.

Katrs kredīta pieteikums tiek izvērtēts individuāli, kā rezultātā pastāv iespēja aizņemties tiem klientiem, kam ir salīdzinoši augsti ienākumi  un pagātnes grēki nav bijuši lieli. Iespējams, ka par iemeslu iekļaušanai parādnieku reģistros ir jau pieminētā, mobilo sakaru pakalpojumu apmaksa (aizmāršība). Tāpat par iemeslu var būt kavēts komunālo pakalpojumu rēķins. Šādi šķietami sīkumi mūsdienās var būt pietiekams pamats negatīvai kredītvēsturei, taču jebkurš loģiski domājošs cilvēks sapratīs, ka šādi pārkāpumi nav nekas ārkārtējs. Paralēli praksē, protams, pastāv arī aizdevēji, kuri klientiem ar negatīvu kredītvēsturi automātiski atsaka jebkādus naudas aizdevumus. Par laimi tā nerīkojas visi, kas ļauj ārkārtas situācijās, uz īsu termiņu aizņemties arī cilvēkiem, kuru kredītvēsturē ir nelieli plankum, bet aizdevums ir vajadzīgs.

Kā izlabot kredītvēsturi ? 


Latvijas likumdošana nepieļauj iespēju izlabot kreditēšanas vēsturi, taču katrs var darīt, ko lietas labā, lai to uzlabotu. Pats svarīgākais ir nokārtot iepriekšējās parādsaistības, jo informācija par pārkāpuma faktu un pārkāpuma novēršanu tiek atspoguļota parādnieku reģistros. Diemžēl pozitīvie sasniegumi netiek atspoguļoti. Tā rezultātā ir situācijas, kad šķietami ideāla kredītvēsture var tikt sabojāta ar nelielu sīkumu. Vienīgais veids kā pierādīt savu pozitīvo kredītvēsturi ir pašam glabāt informāciju par savām pozitīvajām saistībām un vajadzībās gadījumā to uzrādīt kreditoram. Tas, vai šāda informācija tiktu ņemta vērā, protams, ir cits jautājums..

Varam tikai cerēt, ka Latvijā reiz situācija mainīsies un pozitīvā informācija par kredītsaistību izpildi tiks atspoguļota kredītu reģistros. Komercbankas šādu praksi jau ir ieviesušas, taču mazo kredītu devējiem vēl ir ko strādāt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru